Skip to the main content

Oudejaarsdrive 2022 wat gebeurde daar…

Victorie in Veldhoven

Zaterdag 15 oktober 2011…. In hotel “De Koningshof” in Veldhoven hebben honderden bridgers zich gemeld om te spelen om het wereldkampioenschap. Aan het open toernooi om de Bermuda Bowl doen 22 landen mee. Daarnaast is er nog een toernooi voor damesteams, de Venice Cup en een toernooi voor senioren, de d’Orsi Senior Bowl. Hoewel Nederland vaak hoog eindigt, is het al weer 18 jaar, in 1993, geleden dat Nederland de Bermuda Bowl won. De hoogste tijd dus om in eigen land eindelijk weer te schitteren.

7 Dagen lang, iedere dag 3 sessies van 2 uur. De 8 teams met de hoogste score gaan door naar de kwartfinale. Nederland doet het over het algemeen goed. Tegen de zwakkere teams wordt weinig weggeven hoewel er wel een paar keer verloren wordt maar van geen van de sterke teams wordt verloren.

Na de round robin is dit de stand:

De bovenste 4 mogen uit de onderste 4 hun volgende tegenstander kiezen. Tijd om snel het Nederlandse team te introduceren. De Bermuda Bowl is 4-tallen en ieder team mag uit 6 personen (vrijwel altijd 3 paren) bestaan. Voor Nederland spelen Bas Drijver met Sjoert Brink, Louk Verhees met Ricco van Prooijen en Simon de Wijs met Bauke Muller. De meesten van deze 6 kennen elkaar via De Lombard in Rotterdam waar Berry Westra ze de fijne kneepjes van het spel bijbracht. Het zijn jonge spelers, rond de 30. De oude garde (Italië en USA 1) is veel ouder; sommigen wonnen hun eerste Bermuda Bowl voordat de jongste spelers van het Nederlandse team geboren waren.

Italië kiest China als tegenstander, Nederland kiest voor IJsland. In de round robin werd het 22-8 voor Nederland. Het gaat vanaf het 1e spel van een leien dakje. De kwartfinale wordt over 2 dagen gespeeld, met steeds 3 sessies van 16 spellen; in totaal dus 96 spellen. Na 48 spellen staat Nederland ruim 100 punten voor. De resterende spellen brengen daar weinig verandering in, Nederland gaat door naar de halve finale. Toch kan zo’n serie van 16 spellen bijzonder spannend zijn. Italië ziet de voorsprong van 41 punten die in 48 spellen is opgebouwd tegen China, in slechts 7 spellen veranderen in een achterstand van 26 punten!

Het blijft daar spannend maar uiteindelijk winnen de ervaren rotten het. Omdat zowel USA 1 als USA 2 hun wedstrijd winnen, moeten zij tegen elkaar en speelt Nederland tegen Italië. In de round robin werd het 16-14 voor Nederland maar in de halve finale worden er weer 96 spellen gespeeld en geen 16. Er kan dus van alles gebeuren.

Iedereen is al voor de 10e dag op rij aan het spelen, steeds weer de spanning en steeds weer de druk. Vanaf het eerste spel vliegen de punten heen en weer. Over en weer worden manches wel en niet gemaakt maar als aan het eind van de dag de balans wordt opgemaakt, staat Italië precies 1 punt voor. Woensdag de 26e moet het dus gebeuren! Ook nu gebeurt er heel veel. Italië loopt uit tot bijna 40 punten voorsprong maar Nederland komt terug en na 80 van de 96 spellen staat er een kleine voorsprong op de teller. Als Nederland op de spellen 23 en 26 van de laatste 32 slem biedt en maakt terwijl Italië in de manche stopt, is het een gelopen race. Nederland staat in de finale tegen USA 2 dat USA 1 kansloos heeft gelaten. De doorbraak van de jonkies is definitief.

Zowel Nederland als USA 2 staan bekend om hun agressieve stijl van bieden. De meesten van ons kennen de regel van 20 (aantal punten plus aantal kaarten in je 2 langste kleuren moet tenminste 20 zijn om te openen), sommigen rekken dat op naar de regel van 19 maar deze bridgers hanteren eerder de regel van 9 a 10…. Er wordt met een punt of 9 a 10 heel vaak geopend en volgen of bijbieden met ongeveer of zelfs helemaal niets is heel gewoon. Alles om de tegenpartij uit het juiste contract te houden. Vaak werkt het maar als het fout gaat, gaat het flink fout. De Amerikanen hebben allemaal in New York in hetzelfde studentenhuis gewoond en zijn via de Nationals (grote, sterke toernooien waar veel geld verdiend kan worden) in korte tijd tot de absolute top doorgedrongen. De finale van de Bermuda Bowl duurt 3 dagen: 48 spellen op donderdag en vrijdag en nog 32 op zaterdag.

Als 2 agressief biedende teams tegen elkaar spelen, kun je van alles verwachten en dat blijkt dan ook. Ook nu worden er veel punten gewonnen en verloren en in de eerste 32 spellen wint USA 2 ze net iets vaker en staat 20 punten voor. Donderdagavond komt de omslag. Dat zijn de spellen die we tijdens de Oudejaarsdrive 2022 in het Fulco ook gespeeld hebben. Nederland scoort op die 16 spellen 40 punten meer en neemt nu een voorsprong van 20 punten. Vrijdagmorgen valt eigenlijk de beslissing al, Nederland wint nog een keer 40 punten en staat er 60 voor. In de laatste 32 spellen neemt USA 2 onverantwoorde risico’s in een poging het tij te keren maar dat mag niet baten, Nederland wint na 18 jaar opnieuw de Bermuda Bowl!

Over dit kampioenschap is gelukkig veel geschreven en daar is voor dit verhaal dankbaar gebruik van gemaakt. Er is een Wikipedia pagina over, via de Wereld Bridge Bond is er van alles te vinden en via de NBB is een boek of een boekenpakket te koop met heel veel informatie over de spelers en de spellen.

 

 

 

Dit is wat de teams van Nederland en USA 2 hebben geboden en gehaald op de 20 spellen die wij gespeeld hebben. Ieder team speelt ieder spel 1 maal als NZ en 1 maal als OW en de resultaten worden vergeleken (het uitslaan). Je hoort dan bij spel 2 bij het uitslaan “150 voor wij, 920 voor zij, 750 voor hun”. Dat wordt weer omgerekend in zogenaamde IMP’s en zo komen er op dat spel 13 punten voor USA 2 op het overzicht.

 

Op de uitslagenpagina van BCIJ kun je zien welke kanjers zich met de besten van de wereld kunnen meten.

Dank aan Robbert Leutscher die met het idee kwam om spellen uit een finale van de Bermuda Bowl te spelen (1993 bleek niet haalbaar, dat is voor de tijd van de automatisering maar 2011 is volledig gedocumenteerd). En bedankt Harm voor het dupliceren!

Andere artikelen
28e Kroegendrive 6 september

28e Kroegendrive 6 september

Klik hier voor INSCHRIJFFORMULIER Zaterdag 6 september 2025 Alweer voor de 28e keer wordt deze...

13/05/2025 - Kroegendrive Commissie
ZomerAvondBridge 2025

ZomerAvondBridge 2025

ZomerAvondBridge Elke maandagavond van maandag 16 juni tot 14 juli, 18 en 25 augustus. (21/7...

13/05/2025 - Henk Meijerink
Uitnodiging ALV 6 mei 2025

Uitnodiging ALV 6 mei 2025

Het bestuur van Bridge Club IJsselstein nodigt haar leden uit tot het bijwonen van een Algemene...

18/04/2025 - Selma van Wijk