Skip to the main content

Systeemkaarten, alerteren, uitleggen hoe zit dat ook alweer?

Systeemkaarten

 

Een belangrijk onderdeel van bridgen is het bieden volgens vaste afspraken die je samen met je partner hebt gemaakt. Al die afspraken staan op de systeemkaart zodat altijd duidelijk is wat jullie met een bepaalde bieding bedoelen. Zorg er voor dat je als paar een systeemkaart hebt en dat je die altijd meeneemt en aan de tegenspelers geeft voor de ronde begint. Heb je geen systeemkaart en ontstaat er een keer een meningsverschil over wat en hoe je geboden hebt, dan ben je altijd in het nadeel omdat je niet aan kunt tonen dat je volgens jullie systeem hebt geboden.
Als club hebben we in ons wedstrijdreglement vastgelegd dat ieder paar een systeemkaart heeft en dat je die altijd bij je hebt en dat je die altijd aan de tegenspelers geeft. Via de website van de Nederlandse BridgeBond kun je systeemkaarten downloaden en om het makkelijk te maken zijn er alvast 3 voorbeelden bijgesloten waarop je alleen nog maar je naam hoeft in te vullen. Lukt het niet om een systeemkaart te downloaden, in te vullen of af te drukken, vraag het iemand van de TC, we helpen je graag daarbij.

Alerteren en uitleggen

Als je je systeemkaart aan het begin van de ronde aan de tegenspelers hebt gegeven, is het nog steeds zaak om ze te wijzen op bijzondere biedingen. Ieder bod dat een andere kleur belooft dan de geboden kleur, moet gealerteerd worden. Dat zijn dus bijvoorbeeld Stayman en Jacoby maar ook de antwoorden daarop van je partner. Ook een bod dat 2 kleuren belooft (zoals Muiderberg), moet altijd gealerteerd worden. Zodra je kunt vermoeden dat de tegenspelers het bod van het partner mogelijk verkeerd begrijpen, moet je alerteren. Biedingen hoger dan 3 SA mogen niet gealerteerd worden. Daar is 1 uitzondering op, namelijk als dat het 1 e bod is dat je doet. Open jij met 1 schoppen en je partner besluit om gelijk met 4 SA azen te vragen, dat moet je dat alerteren.

Vaak zal de tegenpartij na een alert om uitleg vragen. Als je een vraag stelt, houd het dan zo simpel mogelijk dus vraag altijd “wat betekent dat bod” en niet “is dat zwak” of “is dat de multi”. Alleen de speler die aan de beurt is om te bieden, mag om uitleg vragen of op de systeemkaart kijken! Als je uitleg moet geven, dan moet die uitleg volledig zijn. Een antwoord als “zwak” of “multi” is onvoldoende, geef de lengte van de kleur(en) en het aantal punten aan dus “een 6-kaart  schoppen en tussen de 6 en 11 punten” of “een 5-kaart harten en minsten een 4-kaart in een lage kleur en tussen de 5 en 10 punten”. De systeemkaart is hierbij natuurlijk belangrijk; gaat er een keer iets mis dan zal de wedstrijdleider aan de hand van jullie systeemkaart bepalen of je verkeerd geboden hebt (dat mag) of verkeerd uitgelegd (dat mag niet).

Nog een toetje voor de gevorderde spelers, het pre-alert. Speel je een sterk afwijkend systeem door bepaalde openingsbiedingen heel anders te gebruiken dan de meeste spelers doen, dan moet je de tegenspelers voor het begin van de ronde waarschuwen zodat zij daarover aanvullende afspraken kunnen maken. Denk hierbij aan de zwakke sans (dus geen 15–17 punten maar 12-14 of zelfs 10-12) of een 1 SA opening die afhankelijk van de kwetsbaarheid sterk of zwak is.

 

Verkeerde uitleg

Heeft je partner je bod verkeerd uitgelegd, dan mag je dat niet laten blijken. Heb je zelf verkeerde uitleg gegeven en realiseer je je dat tijdens het bieden, dan mag je dat op dat moment corrigeren maar het hoeft niet. Als jouw partij gaat spelen en er is door jouw partij verkeerd uitgelegd, dan moet je dat corrigeren voordat de linker tegenspeler van de leider de 1 e kaart op tafel legt. Ben je tegenspeler en je partner heeft verkeerd uitgelegd, dan mag je dat pas na afloop van het spel melden!

Waarom dit verschil? Als de spelende partij verkeerde uitleg heeft gegeven, hebben ze de 2 tegenspelers belangrijke informatie niet gegeven. Als de tegenspelende partij verkeerde uitleg heeft gegeven, zijn er 3 spelers die op het verkeerde been zijn gezet en 1 daarvan is je partner! Als je de verkeerde uitleg van je partner vooraf corrigeert, weet je partner plotseling veel meer over je kaarten dan eerst. Dat heet “ongeoorloofde informatie” en dat mag niet gebruikt worden omdat je daar voordeel van zou kunnen hebben. Om precies dezelfde reden mag alleen de speler die speler die aan de beurt is om te bieden, vragen stellen en op de systeemkaart van de tegenspelers kijken.

Gaat er een keer wat mis tijdens het bieden of spelen, vraag dan altijd de wedstrijdleider om hulp. Het is totaal niet onsportief of ongezellig om hulp te vragen van iemand die er meer van weet en de
spelregels bij de hand heeft. We hebben als club een goed opgeleide Technische Commissie en we kunnen je helpen om simpele en minder simpele problemen aan tafel op te lossen.

Andere artikelen
UITNODIGING voor de ALGEMENE LEDENVERGADERING van 14 oktober 2024

UITNODIGING voor de ALGEMENE LEDENVERGADERING van 14 oktober 2024

Je dient lid van deze club te zijn om dit bericht te bekijken.
Al lid? Inloggen

09/10/2024 - Selma van Wijk
Bridge Beter

Bridge Beter

Op 15 en 16 oktober is er geen gewoon bridge maar Bridge Beter! Het is al weer een tijdje...

09/10/2024 - Technische Commissie
Herfstcompetitie

Herfstcompetitie

De afgelopen 6 weken hebben we de kwalificatieronde gespeeld. Nu is het tijd om de stand op te...

09/10/2024 - Technische Commissie